DSC 0470

Veiligheid tijdens de koers

Veiligheid staat voorop!

Om ervoor te zorgen dat we tijdens de koers met z'n allen veilig in een peloton kunnen fietsen, hebben we enkele belangrijke punten die je als deelnemer in acht moet nemen. Deze kun je op deze pagina doornemen. 

Het keuren van de fiets

!! Verplicht voor elke deelnemer !!

Om de koers zo veilig mogelijk te laten verlopen is het verplicht om je fiets te laten keuren. Zonder goedgekeurde fiets ontvang je geen startnummer. Belangrijk bij de controle zijn de technische kwaliteit van de fiets, remmen en banden. Je kunt je fiets op 2 manieren laten keuren:

1. Via onze sponsor Bloemendal in Rijssen

Enerzijds kun je de fiets laten keuren door onze sponsor Bloemendal in Rijssen. De keuring verzorgen ze gratis, eventuele reparaties worden wel in rekening gebracht. Maak hiervoor tijdig een afspraak. Het bonnetje (zie foto hieronder) dat je ontvangt kan je tonen bij het ophalen van het startnummer op de woensdagavond. Bewaar deze dus goed.

Foto 20 03 2024 om 10.24

2. Keuring op de avond voor de koers

Een tweede mogelijkheid is om je fiets te laten keuren op de avond voor de Elastiekenkoers bij het uitreiken van de nummers. Als je fiets dan afgekeurd wordt is het wel een probleem, kleine zaken kunnen verholpen worden maar grote niet. Dus neem verantwoordlijkheid voor gedegen materiaal. Wil je zeker zijn van een goedgekeurde fiets? Keur dan bij Bloemendal.

Algemene veiligheidsregels Elastiekenkoers 2024

We willen natuurlijk dat de dag gesmeerd en veilig verloopt. Veiligheid hebben we érg hoog in het zadel. Neem daarom even de tijd om onderstaande punten door te nemen.

Plek in de koers

 Zoals bekend fietsen we allemaal 2 aan 2. Dit veranderen we niet tijdens de rit. Tijdens de pauze kun je wisselen als je uitgepraat bent met elkaar! Alleen de groep van 10 die voorop fiets mogen doordraaien. Deze houden de gemiddelde snelheid aan van 25 km/u. Zo hebben we dit bij de trainingsritten ook gedaan. Ben je minder goed getraind, of denk je dat, fiets dan zoveel mogelijk voorin direct achter de kopgroep heb je het minst last van de tempowisselingen.

 Mocht je echt aan jezelf merken dat het niet meer goed gaat, dat je de koers niet kan volgen en gaten laat vallen die je niet meer op kunt vullen óf je lichamelijk niet in orde voelt: wees dan zo wijs om een pauze te nemen. Er is een auto mee om je dan op te vangen. Geef duidelijk aan dat je wil stoppen, renners achter je laten dan ruimte, je laat je afzakken gaat naar de zijkant en stelt je op in de berm en wordt achterin opgevangen door de renners die weten hoe verder. De volgende pauzeplek kun je dan misschien gewoon weer instappen. Dus wees eerlijk tegen jezelf en denk aan de veiligheid van je mederenners 

Deelname is op eigen risico

Deelnemen aan de Elastiekenkoers is geheel voor eigen risico en letsel of fietsschade/-diefstal wordt niet door de Elastiekenkoers gedekt. 

Geen gebruik van een telefoon tijdens het fietsen.

 Er gaat een fotograaf mee en iemand die dronebeelden maakt dus er komt fotomateriaal genoeg. Laat het ding dus gewoon in je zak en gebruik het alleen tijdens de stops.

 We houden altijd contact met het stuur, dus geen losse handen.

Kijk uit en wees voorzichtig met eten en drinken voor onverwachte bewegingen. Wijs elkaar er ook rustig op als je iets ziet of merkt wat niet goed gaat. Sociale controle is heel modern tegenwoordig, dus spreek mensen aan op onveilig gedrag.

 Eet en drink wel voldoende.

  Er wordt altijd wel geroepen dat de Elastiekenkoers de enige koers waar je aan het einde 2 kilo bent aangekomen, maar zorg goed voor jezelf. Vooral als we hoge temperaturen treffen, zorg dan dat je voldoende blijft drinken.

Toiletbezoeken

Maak tijdens de stops gebruik van het toilet! Tijdens de koers is het namelijk verboden om je behoefte langs de weg te doen!

 Lekke band

Geef het aan, maak ruimte voor en achter en stel je op in de berm en wacht op de volgwagen van Bloemendal. Hier krijg je een nieuw wiel. Je band wordt gerepareerd onderweg en bij de volgende stop wissel je het wiel weer. Je wordt na wisseling wiel teruggebracht naar je plek door 1 van de renners achter in het peloton. 

Waarschuwen 

Waarschuw elkaar bij obstakels, rommel op de weg etc. Geef duidelijk aan wat er is. Ook dit voorkomt ongevallen.

Ernstige zaken

 Mocht er zich toch iets ernstigs voordoen, een valpartij met gevolgen bijvoorbeeld en we moeten stoppen volg dan goed de instructies. Er zijn renners in koers met armbanden Elastiekenkoers die zeggen hoe of wat. Stap rustig af. Stel je op in de berm en wacht op wat verder gaat gebeuren. Voor de dag zelf zijn we nog op zoek naar een aantal ong 10 stuks bhv’ers. Dit zijn de mensen die de dokter eventueel kunnen assisteren. Ook laten we hun bij zo’n situatie hun ding doen tot de dokter eventueel gearriveerd is dus geef ruimte geen paniek en help als er om wordt gevraagd.

 

Stichting Elastiekenkoers

Doneren?

Doneren kan rechtstreeks op het volgende bankrekeningnummer.
NL40 RABO 0325 2021 17
Ten name van:
Stichting Elastiekenkoers 
Onder vermelding van:
Donatie Elastiekenkoers 2023
Hartelijk dank!

Contact

Stichting Elastiekenkoers

De Wieken 10
7491 HM Delden

info@elastiekenkoers.nl

ANBI-Status nummer: 8581.34.202

© Elastiekenkoers 2024 • Privacy StatementANBI formulierBeleidsplan 

Gerealiseerd door

Bjvh WS logo zwart